Recent comments

Breaking News

KRŠČANSKA I MUSLIMANSKA RAJA l VJERSKA TOLERANCIJA U BOSANSKOM KRALJESTVU



KRŠČANSKA I MUSLIMANSKA RAJA l VJERSKA TOLERANCIJA

 RAJU u Bosanskom ejaletu su činili i muslimani i kršćani, što nije bio slučaj u ostalim južnoslavenskim zemljama pod osmanskom vlašću Svi pripadnici raje su bili podvrgnuti gotovo istim poreskim obavezama, Muslimani su snosili vojnu obavezu, dok su kršćani umjesto toga morali plaćati harač. Ostala poreska opterećenja bila su ista plaćanje usura i poreza na zemlju. Podjednako su plaćani i vanredni porezi koje je država povremeno uvodila.

Kriza Carstva u XVII i XVIII stoljeću pogodila je i muslimansku i kršćansku raju i pogoršala njihov položaj u cjelini, ovo će izazvati bune i otpor kod potčinjenog stanovništva bez obzira na vjersku pripadnost. U vrijeme osmanske vlasti u Bosni i Hercegovini je bila prisutna vjerska tolerancija. Razlika izmedu muslimana i ostalih odnosila se na odredena prava i obaveze, ali su svi podjednako uživali zaštitu države.

Glavna razlika, kako je već naglašeno odnosila e prema pravu rata, te obavezi plaćanja poreza. Muslimani su, zahvaljujući vojnoj obavezi jedini bili politički narod, što im je davalo veću mogućnost napredovanja u državnim i vojnim službama. Medutim ovo je istovremeno sa sobom nosilo i veću izloženost stradanju i pogibiji. S druge strane ovakvoj opasnosti nemuslimani nisu bili izloženi, budući da nisu imali obavezu ratovanja, ali im je bila onemogućena politička i vojna karijera.

 U pogledu obavljanja vjerskih dužnosti svi su imali jednaka pravai potpunu slobodu otomesvjedočevjerski objekti svih religija, nastali u Sarajevu u osmanskom razdoblju i to na vrlo malom prostoru samog centra grada.

U prilogovoj tvrdnji idu i postupci Mehmeda II Fatiha, koji je AHDNAMoM iz 1463. godine dao slobodu djelovanja bosanskim franjevcima, e Sulejmana Veličanstvenog koji je 1557. godine obnovio Pećku patrijaršiju. Tome treba dodati i doseljavanje židova u Bosnu lI40. godine, gdje su se sklonili od progona inkvizicije iz Španije i Portugala. Svim obradivačima zemlje, bez obzira na vjersku pripadnost, tapijama je davana visoka pravna sigurnost. Upravo zbog toga dolazi do velikih migracija pripadnika svih religija

Nema komentara